Produkcja dań mącznych
W naszym zakładzie specjalizujemy się w produkcji dań mącznych, których w tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje. Na przestrzeni kraju mogą się one różnić nazwami i dodatkami, ale królują na naszych stołach nawet w święta. Produkowane przez nas wyroby garmażeryjne przygotowywane są tylko z naturalnych składników, bez konserwantów i bez polepszaczy. Stosujemy domowe przepisy, dlatego zapewniamy, że w potrawach z farszem co najmniej 40% stanowi nadzienie.
W naszej ofercie znajdują się przede wszystkim:
- Pampuchy – czyli kluski drożdżowe gotowane na parze. Przygotowujemy je bez farszu.
- Pierogi – ciasto uformowane w półkole wypełnione farszem. Nasze lepimy domowymi sposobami. W zależności od upodobań mogą mieć słodki – owocowy bądź serowy – lub słony farsz. Idąc z duchem czasu poza tradycyjnymi pierogami ruskimi, z kapustą i grzybami czy z mięsem, przygotowujemy również nadzienie z takich warzyw jak szpinak.
- Uszka – niewielkie pierożki o charakterystycznym kształcie wypełnione słonym farszem, używane głównie jako dodatek do zup niezagęszczanych. Tradycyjnie uszka z grzybami są dodawane do wigilijnego barszczu.
- Pierogi lub kluski leniwe – przygotowywane są z ciasta z dodatkiem białego sera. Najczęściej podawane są na słodko.
- Kopytka – do mąki dodawane są przede wszystkim gotowane ziemniaki, przez co stanowią często dodatek do potraw mięsnych. Mogą być również daniem głównym serwowanym także na słodko.
- Kluski śląskie z dziurką – powstają z połączenia mąki i ugotowanych ziemniaków, natomiast ich cechą charakterystyczną jest kształt spłaszczonej kulki z wgłębieniem, w którym zatrzymuje się sos. Tradycyjnie na Górnym Śląsku stanowią dodatek do pieczonych mięs lub przyrządzonej na różne sposoby kapusty.
- Kluski śląskie z mięsem – kulki z ciasta na kluski śląskie z dziurką, które wypełniamy farszem z gotowanego mięsa i smażonej cebulki.
- Naleśniki – smażone cienkie placki. Po nałożeniu dodatku, głównie białego sera lub owoców, zwijamy je w rulonik lub składamy w kopertę.
- Krokiety – czyli naleśniki ze słonym farszem, złożone w kopertę i zapieczone.